מירי רגב מצהירה שוב ושוב על כוונתה להעביר תקציבי תרבות לפריפריה – אך במקביל מצמצם משרד התרבות בראשותה את התקציבים המועברים לצורך פעילויות תרבות שונות לכ-200 יישובים מדן ועד אילת.
אתמול (13.3) בבוקר קיבלה עדי נגב, מרכזת ועד התרבות בקיבוץ ניר עוז שבעוטף עזה, הודעה מקולגה ביישוב מהאזור. "אני רוצה לעדכן אתכם במצב של 'תרבות לישראל' נכון להיום", נכתב בהודעה, "לצערי 'תרבות לישראל' נכנסה למצב של אי ודאות מוחלט לגבי עתידה והאפשרות שלה לסבסד אירועים. כנראה שאחוז הסבסוד עומד לרדת משמעותית או אף להיעלם. הגורם לכך הוא משרד התרבות. אנא קחו זאת בחשבון גם עם אירועים שכבר הוזמנו. אירועי מרץ אושרו, מעבר לכך אין שום ודאות. ברגע שאקבל מסר נוסף אדאג לעדכן".
גם מאיה גוטרמן, רכזת תרבות בקיבוץ יראון שבצפון הארץ, מספרת שטרם התקבל הכסף שהובטח. "אני חייבת לסגור עכשיו פעילויות לחגים אבל אני לא יכולה כי אין לי את הכסף ואני גם לא יודעת מה יהיה", היא אומרת. "המרכז העירוני הכי קרוב אלינו נמצא בצפת, במרחק נסיעה של חצי שעה. עד כה קיבלנו סבסוד של כמעט 40% וזה מאוד משמעותי עבורנו. המשמעות של צמצום בתקציב היא פגיעה לא רק בנו אלא גם באמנים".
זה לא עניין יחודי לקיבוצי הפריפריה. יעל שטיגליץ, מנהלת המתנ"ס של קרית ארבע: "כל הזמן הבטיחו לנו את הכסף ועל סמך ההבטחות האלה הזמנו מופעים. אנחנו בגירעון של 11 אלף שקלים. אף פעם לא נתקלתי בהתנהלות כזאת". יהודה שפירא, דובר מועצה איזורית גוש עציון: "קיבלנו בעבר תקצוב לפעילות מ'תרבות לישראל'. בחצי השני של 2015 לא עבר תקציב וזאת בדומה לכל המוסדות הממשלתיים שעבדו ללא תקציב מאושר. לא ידוע לנו על כוונה לסגירת 'תרבות לישראל', דבר שיפגע בפעילות התרבות בגוש עציון".
ב"תרבות לישראל", הגוף אשר אמור להעביר תקציבים בתחום התרבות והאמנות ליישובים בפריפריה, אישרו כי טרם התקבל התקציב עבור הרבעון האחרון של שנת 2015. רינת גל-און, מנכ"לית "תרבות לישראל", אומרת כי היא מקווה שהכסף יעבור בזמן הקרוב. לדבריה, היא אינה יודעת לומר מתי יגיע הכסף עבור 2015 ומה יהיה עם התקציב לשנת 2016.
לוגו "תרבות לישראל"
"תרבות לישראל" היא חברת בת של ההסתדרות הציונית הממומנת על ידי משרד התרבות. החברה נוסדה בשנת 2010 על ידי שרת התרבות דאז, לימור ליבנת, במקום "אמנות לעם" שנסגרה. הסבסוד שנותנת "תרבות לישראל" ליישובים השונים נע בין 5% ל-39%, על פי קריטריונים שונים ובהם מרחק מתל אביב, נתונים סוציו-אקונומיים ועוד.
איך כל זה קורה דווקא תחת הנהגתה של השרה שהבטיחה לדאוג לפריפריה? זה קורה בשקט. משרד התרבות החליט לעכב תשלומים ל"תרבות לישראל". תשלומים אלה אמורים להיות מועברים למועצות האזוריות ומשם לוועדי היישובים – הכל לפי קריטריונים מסודרים. אלא שהפעם, בלי הודעות לעיתונות, בלי מסיבות עיתונאים, בלי נאומים פומפוזיים – לא הועבר התקציב של הרבעון האחרון לשנת 2015 ליישובי הפריפריה.
משמעות אי העברת הכספים היא שהישובים בפריפריה לא יוכלו לממן מופעי תרבות ואמנות. התושבים ייאלצו לנסוע הרחק. יתרה מכך, גם פעילויות שכבר אושרו עומדות כרגע תחת סימן שאלה.
לפני כשבוע וחצי אמרה שרת התרבות: "כולם אוהבים לדבר על פריפריה. יש כאלה שאפילו מכתתים את רגליהם לביקור אבל אני החלטתי לא לזרוק סיסמאות אני באתי לעבוד. את עיוותי הפריפריה לא משנים ברגליים אלא באמצעות חלוקת תקציבים צודקת".
צודקת השרה. אכן חלוקת תקציבים צודקת היא צעד בכיוון הנכון. אלא שנראה כי דווקא תושבי הפריפריה שירצו לצפות במופע תרבות הם שייאלצו לכתת רגליהם.
ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "בהתאם למדיניות המשרד לקדם צדק חלוקתי ופעילות תרבות ביישובי הפריפריה, פועל משרד התרבות דרך 'תרבות לישראל' לתקצוב של מופעי תרבות המונגשים לקהל בכל רחבי הארץ. הישובים בפריפריה, הזוכים לשירותים מ'תרבות לישראל', קיבלו הודעה מסודרת מטעם 'תרבות לישראל' על גובה הסבסוד ועל חלוקתו בשנת 2015, ולכן הטענות בדבר הפסקת התקצוב אינן נכונות. משרד התרבות הגם שאיננו מחויב לסבסד ולהעביר את התקציב לרבעון האחרון של 2015, פועל לעשות זאת, לפנים משורת הדין בזמן הקרוב. ההתקשרות עם 'תרבות לישראל' היא חצי שנתית ותסתיים ביולי, עד אז יפורסם מכרז חדש וייבחר מפעיל".
עדכון, 15/3/16: יומיים לאחר פרסום הכתבה נשלח לרכזי תרבות המכתב הבא מ"תרבות בישראל", ובו ההסבר כי הקצאת הכסספים היא חצי שנתית השנה, ולאחר שמשרד התרבות יצא לחוזה חדש – תחודש ההקצאה למחצית השניה של השנה, "בהתאם לנהלי המשרד". בהמשך למסורת התגובות בנושא זה, לא ברור מדוע לא הועברו הכספים עד כה, האם יועברו, למה מחליפים ספק, ומה המטרה של כל זה.